Ķiploku un ķirbju krēmzupa
Ķiploku un ķirbju krēmzupa ir viena no iecienītākajām rudens/ziemas sezonas maltītēm. Gan ķiploki, gan ķirbji sniedz unikālas veselības priekšrocības, par kurām vēlamies jums atgādināt.
Ķiploki - sirds veselībai un imūnsistēmas stiprināšanai, savukārt, ķirbji - beta karotīnu (kas ir svarīgs un nepieciešams antioksidants), kā arī dzelzi un vitamīnus – A, C un E.
Un neaizmirstam arī par ķirbja sēklām! Tās satur magniju un cinku, kas veicina aknu veselību un uzlabo ādas stāvokli, kā arī L - triptofānu, kas uzlabo miegu.
Ķiploku un ķirbju lietošana uzturā stiprina imunitāti, kas būtiski novājinās aukstajos un tumšajos mēnešos.
Protams, daudz vērtīgo lietu ir arī pārējās sastāvdaļās, piemēram, burkāni satur beta karotīnu un C vitamīnu, kas palīdz organismā ražot olbaltumvielu kalogēnu (tas viss nepieciešams ādas elastībai un mirdzumam), savukārt, puravos ir bagātīgs minerālvielu klāsts (kālijs, kalcijs, magnijs, fosfors, dzelzs u.c.), kas palīdz aknu, žults un nieru problēmām, kā arī nomierina nervu sistēmu un palīdz pret spēku izsīkumu.
Godīgi sakot, mūsuprāt, vajadzētu gatavot šādas krēmzupas tik bieži, cik iespējams.
Mēs šo krēmzupu gatavojam šādi:
- Aptuveni 2-3 glāzes ķirbja, kas sagriezts lielos gabalos (mums vislabāk patīk izmantot riekstu, muskata ķirbi vai sviesta ķirbi. Visbiežāk sajaucam visus kopā vai ņemam to, kurš ir.)
- 1 liels sīpols
- 1 vidēja izmēra puravs (bez lapām)
- 3 ķiploku daiviņas, sasmalcinātas
- 2-3 kartupeļi
- 2-3 burkāni
- Aptuveni 4 glāzes dārzeņu vai vistas buljona (atkarībā no tā, cik biezu konsistenci vēlaties)
- 2 ēdamkarotes olīveļļas
- Sāls un pipari pēc garšas
- Papildus krēmīgumam var pievienot saldo krējumu, skābo krējumu vai sieru
- ĶIPLOKU GRANULAS un ķirbju sēklas krēmzupas dekorēšanai, kas sniedz ne tikai vizuālu papildinājumu, bet arī būtisku ieguvumu veselības uzlabošanai
PAGATAVOŠANA:
Rekomendējam vispirms olīveļļā apcept sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Tad pievienot dārzeņus un sautēt, līdz mīksti.
Pēc tam šo visu iejaukt uzsildītā buljonā, pievienot garšvielas un ar rokas blenderi sasmalcināt visas sastāvdaļas, līdz tiek iegūta krēmzupas konsistence.
Dekorē ar svaigi maltām ķiploku granulām un ķirbju sēklām.
Slinkais varinats: visu saber katlā, uzvāra līdz visi dārzeņi paliek mīksti un sablendē.
Kāda ir jūsu mīļākā ķirbju krēmzupas recepte?